Wednesday, November 28, 2018

Minggu 10 : Proses Fisologi ( Fotosintesis)


Pengenalan
Reaksi Fotosintesis:
Secara umum tumbuhan menggunakan karbondioksida dan air untuk menghasilkan glukosa/gula dan oksigen yang diperlukan sebagai makanannya dalam proses fotosintesis dengan bantuan cahaya matahari. Berikut ini adalah persamaan reaksi fotosintesis.

6H2O + 6CO2 + cahaya → C6H12O6 + 6O2

H2O = air         CO2 = karbondioksida         C6H12O6 = gula/glukosa        O2 = oksigen

Faktor-Faktor Yang Diperlukan Untuk Fotosintesis:

                    i.            Cahaya matahari
                   ii.            Klorofil
                  iii.            Air
                   iv.            Karbon Dioksida

Kepentingan Fotosintesis

                       i.            Fotosintesis membekalkan makanan kepada semua organisma
                     ii.           Fotosintesis terlibat secara langsung dalam kitar karbon dan kitar oksigen yang membantu                    mengekalkan kandungan gas dalam udara
                    iii.           Membekalkan makanan kepada haiwan
                    iv.            Menyingkirkan karbon dioksida daripada atmosfera.
                     v.             Membolehkan tumbuhan hijau membuat makanan sendiri.
                    vi.            Mengawal dan mengekalkan kandungan karbon dioksida  dalam udara.


     2.      ALATAN DAN BAHAN YANG DIGUNAKAN

       I.            Alatan-alatan yang digunakan:

BAHAN

GAMBAR

            1.      Tabung uji
                -          Untuk mengisikan atau memanaskan                       ethanol dalam kuantiti yang sedikit.





            2.      Pemegang tabung uji
         -          Untuk memegang tabung uji dalam kedudukan yang tegak.




          3.      Piring petri
           -          Untuk meletakkan bahan untuk diuji dengan iodin.







         4.      Bikar 500 ml
       -          Untuk meletakkan dan mengukur cecair seperti ethanol.





            5.      Bekas air mendidih
             -          Untuk memanaskan air dengan suhu yang dikehendaki.






        6.      Forsep
             -          Untuk menyepit daun bagi memasukkan atau mengeluarkannya di dalam tabung uji.




          7.      Pisau dan papan pemotong
         -          Untuk memotong daun kepada bahagian yang lebih kecil bagi membuat uji kaji




          8.      Alat penyukat suhu
           -          Untuk menyukur suhu yang optimum dalam sesuatu uji kaji.






    II.            Bahan-bahan yang digunakan:

BAHAN

GAMBAR

         1.      Daun hijau
        -          Untuk mengeluarkan klorofil bagi membantu dalam membuat makanan sendiri.





           2.      Alkohol ( Ethanol C2H5OH)
            -          Mengeluarkan klorofil pada pigment daun.



           3.      Iodin
           -          Iodin membantu dalam mengesan kehadiran kanji yang terdapat di dalam daun hijau.







         4.      Air mendidih
         -          Untuk melembutkan daun bagi mudah keluarkan klorofil.






 KAEDAH YANG DIGUNAKAN:

        1.      Dedaun dipetik daripada tumbuhan yang telah disinari cahaya matahari selama beberapa jam.


       2.      Satu tabung uji akan digunakan bagi memasukkan bahan alkohol iaitu ethanol. Ethanol sifatnya adalah bersifat berwap. Selepas itu, ethanol akan dimasukkan ke dalam tabung uji sebanyak 3 cm. Tuliskan nama pada tabung uji.

      3.      Daun akan dihiris dalam bahagian yang kecil bagi memudahkan daun hijau masuk ke dalam tabung uji.
 
  
       4.      Air yang perlu dididihkan suhunya sebanyak 100 darjah selama. Masukkan daun hijau yang telah dipotong ke dalam air yang telah dididihkan. Masa yang digunakan bagi melembutkan daun hijau iaitu selama 1 minit.  Kalau suhu yang dididihkan kurang akan melambatkan daun hijau untuk lembut.
 
 
      5.      Setelah selesai melembutkan daun hijau, langkah seterusnya adalah dengan memasukkan daun tersebut ke dalam ethanol. Kemudiannya, rendamkan tabung uji di dalam air yang dididihkan iaitu pada bekas air mendidih yang seterusnya selama 5 minit. Pada fasa ini, daun tersebut akan mengeluarkan warna daun iaitu hijau. Warna hijau daun tersebut dipanggil klorofil.
 

      6.      Setelah selesai mendidihkan klorofil, dengan menggunakan forsep untuk mengeluarkan daun yang direndam pada ethanol.

        7.      Daun tersebut akan direndamkan di dalam air panas bagi menghilangkan ethanol yang terlekat pada daun tersebut. Proses dilakukan selama 1 minit.

         8.      Langkah seterusnya adalah dengan mengeluarkan daun yang direndam dan masukkan ke dalam piring petri.
  
        9.      Kemudian, titiskan iodin ke atas daun hijau yang terdapat di dalam piring petri. Iodin digunakan sebagai agen untuk melihat kehadiran kanji di dalam daun. Apa yang akan dilihat, terdapat tompokan gelap di atas daun tersebut.
 


         HASIL PEMERHATIAN

PEMERHATIAN
GAMBAR

        1.      Warna asal iodin
     -    Iodin pada asalnya berwarna kuning keperangan.



        2.      Warna daun sebelum ujikaji
      -          Daun yang digunakan sebelum uji kaji berwarna hijau.




      3.      Warna ethanol yang direndam bersama daun hijau apabila dididihkan.
      -          Ethanol yang telah direndam bersama daun akan bertukar daripada warna putih kejernihan kepada warna kehijauan disebabkan ethanol telah mengeluarkan klorofil.


       4.      Warna daun setelah diletakkan iodin
      -          Setelah diletakkan iodin, warna daun akan bertukar daripada hijau kepada biru pekat dan boleh dilihat seperti tompokan di atas daun tersebut.


 




No comments:

Post a Comment